Text av Fred Andersson

posted on 28 mars, 2015

…Det är ingen avbildning i vanlig bemärkelse som det är frågan om. Snarare är bilden ett vittnesbörd om hur målaren med visuella medel artikulerar ett språk som inte liknar trafikmärkets eller det talade/skrivna ordets språk men ändå har sina regler och ramar. Skriften och det grafiska är den mest direkta kopplingen mellan bild och språk i Björns måleri. Mycket tydligt handlar Björns måleri också om tid – och här kan det verka som att jag motsäger mig själv. Men vad jag menar är att tidsskänslan i dessa bilder handlar om en närvaro i nuet och ett cirkulärt kretslopp. Det handlar inte om ett utsnitt ur ett linjärt skeende…

Texten i sin helhet finns att läsa här.

Prologue Noir

posted on 21 mars, 2015

Prologue Noir

Under en period har jag utmanat mig själv med att arbeta med nästan uteslutande svartvitt. Med färgpennor, filtpennor, tejp, lim, stämpel och svart och vitt papper har jag gjort några collage. Serien kallar jag Prologue Noir. Dessa små bilder är gjorda som fristående verk, men ambitionen är att tolka om bilderna på större akrylmålningar. Ser dem framför mig i monumental storlek. Att arbeta med en högst begränsade färgskala, ställer väldigt höga krav på komposition märkte jag snabbt. En lärorik utmaning som förhoppningsvis kommer att utveckla mig som konstnär.

IMG_1270

15.001. (jan). self portrait. Foto

IMG_1258

14.002. (mars) Prologue Noir self portrait. Foto

IMG_1259

14.007. (mars) Prologue Noir VI self portrait. Foto

 

 

 

 

 

 

 

 

Tre av collagen med mig speglat i glaset. Ett nytt utryck i samma bilder. Återvinning.

 

Tack

posted on 17 mars, 2015

Efter en händelserik och fantastiskt trevlig vernissagehelg har jag fått ett trängande behov av att skriva ett klassiskt tacktal till alla som på något sätt satt sin prägel på dessa intensiva dagar.

Tack till alla kollegor från logistikbranchen, alla konstnärer och konstvänner som besökte utställningen under vernissagehelgen. Tack till Mattias Hellberg som skapat denna hemsida och Ola Nordstrand för hjälp vid uppdateringar. Tack Monoton för ditt fina musikaliska bidrag; Klinefelter Syndrome – T.014.020. (se och hör nedan). Värmlands landstings konstenhet och Galleri Bergmans konstförening Cultus vill jag också tacka för att de köpte in konst och även övriga köpare. Tack till familj och alla goda vänner, framför allt Åke Grützelius som, mitt i allt, orkade komma och förära min utställning med ett besök och sedan följa med på en ölrunda. Tack även till Galleri Thimar/Westling som gav mig fullt stöd för detta projekt, trots att vi hade haft lösa samtal om ett eventuellt samarbete i framtiden. Jag vill även tacka alla som givit mig lyckönskningar på avstånd och i sociala medier och de som närvarade på min vernissagefest. Och tack för alla blommor, vinflaskor, lakritsstänger och böcker (Lars G Johnson). Sist men inte minst, ett stort tack till Lars Hjelm som vågade tro på att jag var rätt person att invigningsutställa på hans nya galleri och till min kära sambo för allt stöd och tålamod genom alla år i största allmänhet, men framför allt inför och under vernissagehelgen i synnerhet.

Ni alla gjorde min helg oförglömlig.

Björn Molin

ps; påminn mig gärna om jag pinsamt nog glömt någon.

Förhandsvisning

posted on 13 mars, 2015

I dag är det förhandsvisning av min utställning på Galleri Lars Hjelm kl. 17-20.

Välkommen!

Musik

posted on 27 februari, 2015

Min vän Klinefelter Syndrome har komponerat ett stycke fantastisk musik med utgångspunkt från min målning (se nedan). När krutröken lagt sig efter vernissage och mingel på Galleri Lars Hjelm och jag kan krypa in i ateljén igen, är det min tur att tolka ett stycke musik som nämnde vän gjort och översätta till måleri.

Klinefelter Syndrome – T.014.020. All rights reserved

14.020.

14.020. (dec). akryl, filtpenna och oljepastell på duk.

 

Separatutställning

posted on 25 februari, 2015

Separatutställning på Galleri Lars Hjelm, Karlstad.

Lördagen den 14 mars slår Galleri Lars Hjelm upp sina portar för allmänheten och jag har förärats med att inviga stället med en separatutställning. Välkomna till Sundbergsgatan 20 på Herrhagen i Karlstad.

Förhandsvisning fredag den 13 mars 17-20. Vernissage lördag den 14 mars 12-16.

www.gallerilarshjelm.se